Familieopstellingen

Een familiesysteem

Toen bijna alle representanten uit haar familiesysteem opgesteld stonden, zei ze: “wat een chaos, wat een onsamenhangend geheel”. Toen werd vader opgesteld, deze zei niets maar liep zo de ruimte uit, naar het toilet. En niemand reageerde.

De vragensteller zei: “Nu zie ik het, hij was er nooit en deed niet mee in het gezin!”

Een systeem- of familieopstelling gaat over alledaagse persoonlijke thema’s. Vaak zijn het vragen over situaties waarin je vastloopt, die je lastig vindt of gewoon gezegd helemaal zat bent.

In een nieuw daglicht

Familieopstellingen is een methodiek die, zonder veel woorden, ons laat zien wat de onbewuste oorzaak achter ons gedrag is. Ook laat het ons op de snelst denkbare wijze inzien welke rol of positie we in ons huidige gezin of in onze familie van herkomst innemen. Met familieopstellingen worden de niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen herkend en zo mogelijk weggenomen.

Een opstelling kan gaan over allerlei uiteenlopende levensvragen of thema’s die je in een nieuw daglicht wilt stellen, onderzoeken of waarin je wilt groeien. Opstellingen brengen beweging rondom thema’s als: ziekte, relaties, familie, kinderen, geld en loopbaan. Ook is het een krachtig middel om te gebruiken als iemand zich verloren, boos, depressief of angstig voelt. Vragen over je eigen leven, over patronen die steeds terugkomen, over een diep onverklaarbaar  verdriet of het telkens vastlopen in werksituaties. Vooral bij vragen, die je al langer bezig houden en waar je al van alles aan hebt proberen te doen, maar op één of andere manier niet heel veel verder mee komt, kunnen opstellingen een uitkomst bieden.

Effectief inzicht krijgen

Familieopstellingen helpen om inzicht te krijgen in onbewuste processen. Waarom kun jij je plek in het leven niet innemen? Veel persoonlijke problemen, relatieproblemen met een partner, met ouders, broers of zussen of met kinderen en levensvragen vinden hun wortels in zogenaamde verstrikkingen in het familiesysteem. Familieopstellingen zijn uiterst effectief. Ze gaan direct naar de onbewuste oorzaak en raken het diepste van de ziel. Vastzittende emoties en overtuigingen kunnen op deze manier vrijkomen.

Het verandert het enige wat we aan onze geschiedenis kúnnen veranderen, namelijk de manier waarop we er naar kijken.

Door alle deelnemers worden opstellingen als zeer diepgaand, helend en bevrijdend ervaren.

Neem contact op

Een diepe ervaring

Wie weet bots je in je leven keer op keer op een zelfde thema of probleem waar je maar geen helderheid in krijgt. Het verhindert je voluit te leven. Het lijkt wel alsof het lot je tegen zit.

Een familieopstelling kan op een ontroerende en vaak wonderlijke manier inzicht geven in onbewuste patronen die daar aan ten grondslag liggen en die vaak al vele jaren doorgegeven zijn van generatie op generatie. Een familieopstelling verbindt je met jouw familiesysteem, jouw voorouders en hun lot waardoor je zelf beweging kunt brengen in datgene wat vast zit. In wat zich steeds maar herhaalt in je leven.

Een deelnemer stelt aan de hand van het eigen thema zijn of haar familie in de ruimte op. Overige deelnemers (kunnen) worden gevraagd als “representant” van familieleden.

Het proces dat hierna ontstaat zal een diepe ervaring brengen voor allen. De opstelling komt tot “leven” als een levend schilderij en de onderlinge verhoudingen en verstoringen worden zichtbaar en voelbaar. Representanten worden verschoven en er worden eventueel dialogen gevoerd om een gezonde plek te vinden. Met name voor de representant van de vragensteller. De begeleider en de representanten staan open voor dat wat zich aandient. In het eindbeeld van de opstelling is een ordening zichtbaar die de deelnemer een opening biedt om helende stappen te zetten.

Ook individuele opstellingen behoren tot de mogelijkheden.

Neem contact op

Begeleiding

Wineke of Harry Nijenhuis

Tarief

Individuele opstelling: € 80,-
Tijdsduur: gemiddeld 2 uur

Informatie en afspraken

Wineke Nijenhuis
T 0640727097
E wineke@centrumdagda.nl

Harry Nijenhuis
T 0620069215
E harry@centrumdaga.nl

Meer weten over ons of over onze therapieën?

Neem contact op